Monday, October 8, 2018

Japan Trip 2018: Shibazakura Festival ( Mt Fuji)


Mt Fuji, the heart of Japan.

Shibazakura Festival is a limited time event during spring season in Japan. 

Salah satu event yang memang dalam bucket list untuk dilawati jika ada kesempatan. Alhamdulillah, kena masa dan tarikhnya maka kami dapat merasai pengalaman festival ni masa trip yg lepas.

Mt Fuji ni pon agak malu2 kucing tau, so kalau nk tgk beliau kena tgk masa dan cuaca jugak. Nak kate senang, tidak juga. Rezeki mungkin. Tapi kami memang jenis monitor keadaan cuaca dan keadaan awan di Shizuoka hari2. Bukan ape, taknak frust jika ke sane, fuji-san ini menyorok dari kami.heeee.

Sabtu pagi, bila tgk cuaca hari itu terang, kami pun berangkat ke Shizuoka. Senang ke festival ni adalah dengan menaiki bas, tapi sebab kami last minit maka tiket bas habis. Jadinye, terpaksa lah menaiki train. Hari sabtu, festival event, sememangnya ramai orang. Nasib tak berape nk baik, maka berdirilah kami selama sejam dalam train.hahahaha ( dari Shinjuku ke Otsuki).

Sesampai Otsuki, kena tukar local train untuk ke Kawaguchiko Station , station yang paling dekat dengan Mt Fuji. Bila sampai Otsuki ni, boleh agak dah mt fuji malu ke tidak. Sebab? Akan nmpk kelibat beliau dari dalam train lagi.hehehe.

Ok, kite kasi tengok kelibat Mt Fuji dari dalam train kt bawah ni:

Otsuki Station

Fuji-san local train
shibazakura festival poster



muke semasing tak sabo dh nk jumpe fuji-san
nampak dh sipi2 fuji-san

orang2 yg duduk sini mesti tak heran dh dgn mt fuji ni.hahaha






SubhanaAllah! Memang lawa dan tersergam indah, walaupon kt dalam train. Gambar2 atas ni tak dapat nk menggambarkan gah nye Mt Fuji ni. Clear gile view. Memang tak sabar rasa nk sampai kt kawasan festival.

Sesampai station, dah ramai orang dan kami tak buang masa. Terus tanya orang bus stop no berape untuk ke shibazakura festival. Sebab ini kali kedua aku kt sini, so selok belok station dh tau la cikit.hehehe. Sementara beli tiket bas, ku suruh geng2 lain beratur dulu. Bukan ape, ramai katenye. Taknak lah masa habis dgn menunggu bas je.

Lega dpt tiket, bas pon sampai, so kami naik dan menuju ke tempat festival. Jalan sesak tapi sistematik, Bese lah Japan kan.hehehe. Dari kawaguchiko station ke shibazakura festival tu, makan mase dlm 40 minit. Bas memang penuh, kami pon duduk extended seat.Memang pengalaman baru.hik3.

Tiba! Tiket bas tadi sekali dengan entrance fee, maka tak perlu beli dah. Tunjuk tiket dan boleh la berjalan2. Tak besar mana, tp kena lah pusing habis.heeee. Jom layan gambar.

pape posing dulu kih3.


kalaulah boleh pegang bebetul puncak fuji-san tu.ahaha

double mt fuji, creative gak

jelas, nyata dan terang Mt Fuji dan keluasan festival shibazakura
pink moss? ntah aku tak paham.hahahaha


sesetengah kawasan bunga dh xde.sob sob sob
port amik gambar berbayar..1000 yen.



Siap!
ok, ni tempat makan..mcm2 ade.hehehe.


Dah puas berjalan dalam 45 minit ke sejam, kami pegi ke kawasan lepak dan makan. Memang dh sesiap bawak bekal sebab ku rasa tak byk makanan yg safe untuk dimakan.hehehe. Dapat port, bekalan dibuka. Tup2 tengah makan, terjumpe plak dgn pakcik2 yg satu flight dgn kami. Sembang2 la kejap.Nampak gak 2-3 grp malaysian yg lain, tp mcm x berape mesra alam. Geng pakcik ni je cool, drg dtg sbb kerja. Gaya2 mcm org besar2 gak rasanye. Siap tanye bekal masak kt mane sume, tak mengundi ke ape.hahaha. Kantoi!

dango! ok ini safe utk dimakan.hehehe

strawberry mochi

comel sgt, nk makan pon sayang



bekal..simple tapi kenyang.kkkk

kedai mochi n dango, kena beli gune mesin dulu pastu tunjuk tiket kt 

posing sebelum balik.

jya nee Fuji-san
Balik ke Tokyo, kami naik bas sebab beli tiket awal ( gamble je). Mujur tak cancelkan aritu. Lame gak lepak2 kt festival ni. Memang tak bercadang nk ke tempat lain sebab dh cover mase trip dulu2 + bajet pon x bape nk ade.hahaha.

Bas balik ke Tokyo memang sangat selesa, siap boleh pilih preferred seat ( woman only). Luas dan selesa juga. Sepanjang perjalanan lebih kurang 2 jam setengah tu boleh layan pemandangan or tido.Kih3.

jya nee fuji-san


Oh ye, untuk segala info Shibazakura Festival ( ticket, transport, schedule, etc) , boleh refer sini >>> http://www.shibazakura.jp/eng/

My aim for next trip pulak, nk duduk 2-3 hari area Shizuoka ni, lepak2 area kampung. Mesti chill gile.

Jya!






Japan Trip 2018 ; Genbi Shinkansen



Moshi Moshi~~

Entry kali ni saje nak share train unik yang kami naik mase last trip. Tak lain tak bukan, Genbi Shinkansen.

Kenape unik? Ok mari sis ceritakan.hahaha

Genbi Shinkansen

Genbi Shinkansen ni salah satu joyful ride trains yang ade kat Japan. Masa memula beli JR Pass Niigata Nagano, memang aim nk fully utilized the pass. Kalau tak, nanti tak berbaloi beli memahal. Maka dengan bantuan google, ku tgk genbi shinkansen ni amatlah menarik and mase pon boleh adjust utk cube train ni.

Joyful train selalunye ada mase weekend dan ade laluan khas. Macam genbi ni, jadual die setiap sabtu dan ahad, route dari Echigo Yuzawa ke Niigata and Niigata to Echigo Yuzawa dan ade mase tertentu juga.

Kalau nk tau lebih lanjut, boleh refer sini >>>  https://www.jreast.co.jp/e/joyful/genbi.html?src=gnavi

Limited day, limited time, maka seeloknya untuk reserved seat kalau nak cuba genbi shinkansen ni. Ade juga non-reserved seat, tapi bagi kami lebih afdal reserved seat sesiap.hehehe. Makanya masa booking option ticket ke alpine route tu, kami book sekali seat untuk genbi shinkan ni. Silalah survey sesiap nk reserve hari apa, pukul berape dan dari mane ke mane untuk memudahkan urusan di kaunter JR.

Genbi Shinkanse ni fully covered by JR Pass tau. Kami book hari ahad, pukul 11.26 pagi dari Niigata ke Echigo Yuzawa.

Hari ahad tu, kami keluar rumah lewat cikit. Nak ke Niigata , perlu naik shinkansen jugak. Tp shinkanse biase lah.haha. Dari Tokyo ke Niigata, menaiki Max Toki Shinkansen ( 2 tingkat) , pukul 8.24 pagi dan tiba di Niigata 10.28 pagi.

Ade dalam sejam utk pusing2 area Niigata station, kononnye nk g amik gambar kt Niigata sighboard aritu, tapi takde dah. Cuaca pun sejuk, so ktrg lepak kejap je kt luar. Niigata station ni x besar mane, so kejap jela pusing dlm station.hahaha. Nak g blah luar masa limited sgt. Abeh pusing, terus masuk ke platform. Fuh! Genbi Shinkansen dah pacak weh. Ape lagi, kasi bergambar ah. Excited gile weh.hahahaha. Bapak kakkoi gile aku rase. Malas cte banyak, cer tgk gambar bawah ni.

shinkansen bersambung..fufufu
sesambil menunggu shinkan, posing sekali.

ikuzo!
sawah bendang yg penuh dgn air..odw to Niigata




Niigata Station


luar Niigata station
xde motip pon bergambar ngan bear blkg tu.kih3

Ini yang dinanti, Genbi Shinkansen!

yatta!







lagi~~posing

silakan~~
Ok, ini baru luar shinkansen tu, dh teruja mcm hape kan.hahaha. Tepat 11.26 pagi, pintu shinkansen buka. Ape lagi, terus melangkah masuk. Perghhh, hebat seh interior dalam shinkansen ni. Kagum gila! Tak ramai orang, so kami kasi pusing gerabak dari hujung ke hujung. Ape ade? Silakan tengok gambar2 di bawah.

menuju antara coach

1st coach car no 11, seat ni reserve seat..so ini la seat yg ktrg reserved aritu
2nd coach, car no 12

Car no 13, kids space..boleh main shinkansen toy kt sini..siap ade penjaga..kang ilang lak game tu.kkkk

bukan bdk je main, hat besar pon main sekaki.kkkk
Cafe, boleh la beli coffee kat sini..car no 13

another coach...x ingat no berape

this one also

last coach..car no 16
  Perjalanan dari Niigata ke Echigo Yuzawa mengambil mase lebih kurang 1 jam. Dah abeh jenjalan pusing semua gerabak, boleh la lepak minum kopi sesambil layan pemandangan.




Ok sekadar itu perkongsian Genbi Shinkansen. Nak tau lebih lanjut mengenai genbi shinkansen ni, or joyful ride yg lain, boleh ke JR website ^_^.

"The only source of knowledge is experience"

Till next post~~~