Monday, January 18, 2016

Japan Yokoso 2015 Day 11 :Part 17 Niigata, The Rice Capital of Japan!



tengok adik2 nihon-jin blkg tu, tgh lepak main skateboard.kkkk
22/11/2015
Hari ke-11, hari untuk ke Niigata pula. Untuk ape? Melawat Mayumi, kenalan Boice yang sangat2 baik.hehehe. Memang dah janji dengan die sebelum datang ke Jepun ni, ngehehe.

Kat mana sebenarnye Niigata ni? Cube tgk peta bawah ni.


Dengan adanya JR pass ni, memang bole pusing satu Jepun. Perjalanan dari Tokyo Station ke Niigata Station, mengambil masa 2 jam dengan menaiki Joetsu Shinkansen. Dan paling menarik, shinkansen die 2 tingkat weh.kkkk

Memang kami takde google ape2, sebab Mayumi janji untuk tunggu di Tsubamesanjo station, 1 station sebelum Niigata. Maka hari ini hari paling senang sebab tak payah pikir direction.hahahaha.I love you Mayumi.kkkk

Tepat 11.01 pagi, aku , alin n kak yat tiba di Tsubamesanjo. Sesampai je, mak aihhh, sejuk weh. Konon xmo pakai jacket sebab nampak sunny, tapi angin menusuk pula. Keluar station, husband Mayumi dh menunggu. Niigata exploration starto!

Tempat pertama yang kami pergi, semestinya makan tengahari.hahaha. Walaupun baru pukul 11, tapi sesuai je terus makan sebelum berjalan kan. Mayumi bawak kami pekena Sushi kt sini. Nama pun aku lupe dah, tapi sushi die memang mantap weh!

Selesai makan tengahari, Mayumi drop off husband die, dan bawak kami menuju ke Mount Yahiko. Sepanjang perjalanan nk ke Mt Yahiko ni, kanan kiri sawah padi. Dan memang x nampak bas atau pon train keretapi. Menurut Mayumi, transportation kat sini memang kereta sendiri, public transport sangat2 terhad. So, kalau ade yang nak ke sini, disaran untuk sewa kereta ^^

Sebelum naik ropeway ke Yahikoyama ni, macam biase ade shrine dan taman2 kecik. Public holiday time ni, maka agak jem sedikit. Dari shrine nk ke ropeway, ade shuttle bus, berlari2 kami sebab bas dh sedia menanti masa sampai tu, hahahaha. Asyik jela berlari kt Jepun ni.

Details for Mt Yahiko >> http://www.jnto.go.jp/eng/location/regional/niigata/yahikosan.html

Belanja gambarla dulu.

Max Yamabiko, yeehaaa!


hey orang belakang, i will ride you soon.kkkk
x sempat naik hokuriku shinkansen aritu, maybe next time.hee
twin shinkansen, sumpah kakkoi!


Tsubamensanjo Station



muke eksited nk makan sushi.hahaha
cheese~~~~^^








kenyang.kkkkk

jom ke Yahiko!
random pic.kkk



Yahikoyama di depan ^^
sawah padi di kiri kanan



video





jalan jalan kejap sementara Mayumi park kereta.kkk

depan main gate shrine, name xtau.haha.sunny but windy

ikuzo!
mini bus
jangan tanya harga, Mayumi belanje.kkkk




Tak bape nak gayat sangat naik ropeway ni, besar dan stabil. Dh naik atas, perghhhh, angin kuat. Sejuk weh.Tapi pemandangan memang ohsem. Subhanallah!



besarnya dan luas kawasan sawah padi.






belakang tu laut ^^

Yang bestnye Yahiko-yama ni, boleh nampak 2 side, sebelah laut dan sebelah lagi sawah padi. Menakjubkan walaupon sejuk gilos.kkkk




Tinggi Yahiko yama ni sama dengan Sky Tree Tokyo, so tak payah la naik Sky Tree lagi.hahahaha. Pilih salah satu.keh3.

ok, masa untuk turun dari yahiko-yama ^^

Sebelum menuju ke destinasi seterusnya, Mayumi suggest untuk segarkan kaki dulu, pekena foot bath. Public foot bath ni terletak kt hotel berhampiran dan semestinya free sahaje. Memule mcm taknak, sebab xde bwk tuala kan. Rupenye2 Mayumi dh siap bwkkan tuala untuk kami. Nampak tak betapa baik nya die.kkkk. Die mmg tour guide terbaik!


Terasa ringan gile kaki lepas rendam ngan air panas ni.

kedai2 jual souvenir, tp mostly utk shrine..carik fridge magnet xde plak. 




Fresh! Mayumi nak bawak kami ke satu lagi tempat. Katenye tempat buat senbei, iaitu rice cracker. Niigata ni terkenal dengan beras. Beras jepun yang paling mahal dihasilkan kt sini, ounuma. Yela kan, sepanjang perjalanan kiri kanan sawah padi.Kena la rase.kkkk

Dari Yahiko ke Niigata, perjalanan bole tahan lame, siap masuk highway. Fuh! Dapat gakla merase naik kereta dan lalu highway kt Jepun.kkkk. Pemandangan kampung kt sini pon tenang je. Gelak je Mayumi bila aku kate best hometown die, sebab die kate xde ape menarik.lol. Menarik la bg aku, x ramai orang,dan takkan jem.kui3.








Sesampai je, Mayumi bergegas masuk kedai buat rice cracker tu, kami bergegas amik wudhu dan solat kt tepi blah luar kedai ni. Xde tempat khas, belasah je.kkkk. Mayumi dh siap belikan tiket, kami pun terus masuk dan mula process senbei sendiri. Panas wooo, tapi memang new experience. Terbaik la. Menurut Mayumi, die pon 1st time pergi kedai ni.hahahaha. Name kedai ni, Bakauke Circus, kedai jual senbei dan bole buat senbei sendiri. Bau wangi gile.




panggang rice cracker dulu, bentul love je memasing.kkk
fuh, panas weh.Focus!
lukis weh lukis


panas haba sampai gini muke aku.hahaha

cooler~~nk sejukkan plak.

tadaa~~~dh siap.Omiyage kami.Sankyu Mayumi ^^
Kedai pun dh tutup, kami customer terakhir.kkk
Terbaik! Pengalaman kt Niigata memang best! Sankyu Mayumi san , sudi bawak jenjalan. Memang x penah tau tempat2 yang dia bawak, heeee. I love Niigata yo!






Iklan: Besar Niigata Station ni, plus ramai gak budak2 muda yang boleh tahan ikemen. Pindah sini jela nanti.wakakakaka. Oh ye, shinkan balik dapat seat tingkat 2.yahuuuuu.

Bertolak dari Niigata Station pukul 6 camtu, sampai Tokyo Station dh pukul 8. Terus menuju ke Le Maison De Komagome. Perut lapar, ingat nk buat nasi lemak, apekan daya, tak jumpe santan dan timun. Ape yang ade jela labu.kkkk. Ok, jya!

Dinner Malaysia style.kkkk

No comments:

Post a Comment