Thursday, January 21, 2016

Japan Yokoso 2015 Day 14 :Part 21 Asahikawa Pingu ^^

hello frenz!
25/11/2015
Pagi di Sapporo, dihujani dengan snow shower. Pada mulanya aku dan Ayu bercadang nak jenjalan lagi sekitar Sapporo sebelum ke Asahikawa, tapi sebab snow shower lebat, sejuk gile, maka niat terbatal.kkkkk. Rileks kejap dalam bilik, pekena ocha panas ngan megi, oh nikmat! 

sempoi, duit abeh makan ketam malam td.hahaha
view dari bilik hotel
Penuh lagi salji weh, ketaq!!
Layan Video bawah sat :

video

Dalam pukul 8.30 pagi, kami bergerak keluar menuju ke Asahikawa, Hokkaido. Kenape ke sini? Nak melawat Pingu jinak di Asahiyama Zoo. Dari Sapporo Station, kene naik ke Limited Express ke Asahikawa Station, perjalanan lebih kurang 80 minit. Dari Asahikawa Station, kene naik public bas ke Asahiyama Zoo, perjalanan dalam 40 minit.

Cost limited train = FOC sebab ade JR Pass
Cost public bus   = 440 yen sehala ( 2 hala , 880 yen)
Entrance Fee      = 800 yen

JR Hokkaido ade menyediakan special train bertemakan Asahiyama Zoo, dan cuma ade masa dan tarikh tertentu sahaja. Tapi ade additional cost ye. Kalau nak naik, make sure check schedule dulu :


Sepanjang perjalanan, view ohsem kami nikmati. Putih salju, segar mata memandang.

masih snow shower











snow with sunny

Asahikawa Station
Lantai bas die kayu weh.kkkk
Tengok keliling penuh salji, kenderaan2 pun susah gak nk bawak. Saljinya tebal dan jalan licin.huhuhu. Kalau hari2 macam ni la kan, bagi aku, macam x sanggup ja.hahaha

Ok, sampai zoo, awat macam kosong?hahahaha. Tapi jangan risau, weekdays kan, orang keje dan budak2 skolah.lol. Zoo masih beroperasi.Heee. Ok jom masuk zoo!


blah luar salji.
tebal gile, hampir paras lutut.woooo
dapat makan eskem best gak.hahaha
singa laut kt belakang tu, besar gile






menung ape tu?kkk

pola bear ni x mesra alam betei!



lupe dah name binatang tu.haha









die mengeliat plak.hahaha






pemalas gile ni.hahaha
 

sume melepek je.




Ok, masa untuk pulang ke Sapporo. Kecewa sedikit sebab Penguin Parade xde.sob sob sob, parade tu start bulan 12.huwaaaa. Nampaknye kne ngulang ni.hahaha.

Waiting for him...hahahahahaha




Bonus:
Pingu video clip : 

video


video

Sesampai Sapporo Station, pulang hotel jap untuk solat, then bertolak ke Otaru Canal. Nak ke Otaru ni, naik JR Hakodate Line, stop Otaru Station. Perjalanan mengambil masa setengah jam. Hari dh gelap masa sampai Otaru, padahal baru pukul 4.30 camtu.agagagaga.

Sunyi gak, mungkin sebab orang2 sini lebih selesa dok dalam bangunan, sejuk bakhang!kkkk. Kami tak lame pun kt otaru canal ni, sebab takde ape sangat.hehehee. Mungkin datang masa hari terang baru feel and cantik.kkkk

Perut lapar, google halal restoren banyak dah tutup pule. Rata2 kedai kt Sapporo ni tutup awal. Maka makan jela ape yang ade. Taiyaki pilihan kami. Makan panas2 memang sedap.

Ok, hari kedua di Sapporo, kami jelajahi Asahikawa dan Otaru ( tempat jauh2, so kene betul2 plan dan pilih tempat mane yg betul2 nak pegi ).

Otaru canal






Jya!

No comments:

Post a Comment